17 de maig | Desmuntar els tòpics

Mantenir un tòpic és més complicat quan la realitat et demostra el contrari. Pots intentar-ho, pots emprar l’estratègia d’«una mentida repetida mil cops es converteix en una veritat», però al final les coses cauen pel seu propi pes.

Fa 8 anys, quan la CUP no tenia cap alcaldia, devia ser certament difícil convèncer l’electorat que un projecte transformador i nou seria capaç de governar i de posar en pràctica el que predicava. La gent creia que els que havien governat sempre en sabien més, i que tot i que no ho fessin del tot bé, inspiraven més confiança. La raonable i paralitzadora por a allò desconegut.

Però avui la situació ha canviat: han passat dos mandats i vuit anys, certament poc però suficient per demostrar que allà on ha governat, la CUP ha aixecat catifes, ha posat de manifest que els de la bona gestió no ho són tant, o no ho són gens; i ha posat en marxa projectes engrescadors i reals.

La realitat hi és, i ahir va venir a Vilanova de la mà de tres candidatures amb experiència de govern (Sabadell, Berga i Navàs). A les seves viles ha quedat palès que cal capgirar els ajuntaments per poder avançar, que cal fer net i que arriscar val la pena. Esperem poder-ho demostrar nosaltres aquí també.