21G 1939 Mai més, enlloc i contra ningú!

Des de la regidoria de memòria històrica hem preparat un manifest per ser llegit al ple d’aquest dilluns 20 de gener del 2020, per recordar l’entrada de les tropes feixistes del general Franco a Vilanova el 21 de gener de 1939. El volem compartir amb tots vosaltres:

 

El 21 de gener de 1939, les tropes franquistes entraven a Vilanova i la Geltrú. L’any 2016 la Comissió de Memòria Històrica va acordar que calia retre homenatge cada 21 de gener a les Víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura. I ho fem, perquè no podem oblidar, perquè no volem oblidar.

Aquesta declaració reflecteix el compromís municipal de reconeixement i de reparació a les víctimes del franquisme i dels seus familiars. I també per fer present la necessitat d’esclarir els fets ocorreguts i la destrucció col·lectiva i personal que va provocar aquella dictadura.

No oblidem que en aquells anys infames de guerra provocada pels colpistes contra un Govern escollit democràticament, la població civil va patir penúries de tot tipus, també bombardejos aeris i navals, indiscriminats i sistemàtics.

Vilanova i la Geltrú va patir 12 bombardeigs que provocaren 27 víctimes mortals. Es tractava d’una estratègia de desgast i de destrucció indiscriminada duta a terme per avions nazis alemanys i feixistes italians que arribaven des de Mallorca.  Aquests atacs van portar als vilanovins i vilanovines a organitzar-se per protegir-se, construint defenses i refugis. Sense aquesta ferma voluntat de resistir, els morts entre la població podrien haver estat moltíssims més.

Però l’any 1939 la població estava esgotada per les atrocitats del conflicte, la por als bombardejos, les penúries del dia a dia, la manca de queviures i els talls dels subministraments. El feixisme havia aconseguit el seu objectiu indigne.

Avui, ara, aquí, la barreja de tristor i ràbia per aquests fets ens colpeja profundament. Una ràbia que augmenta quan pensem en les joves de la ciutat que havien anat al front per defensar la república, la democràcia i la llibertat i quan van tornar es van trobar represàlies, presó, exili, els camps de concentració i els camps de treball.

Hem de recuperar i transmetre aquestes memòries col·lectives perquè aquell patiment, aquella lluita, aquella tragèdia, no caiguin mai en l’oblit.

Fa dos anys, en aquesta mateixa sala, la Judith Barbacil va fer parlar les dones, va fer parlar a un col·lectiu que encara avui volem visibilitzar. Com ens explicava la Judith, quan les dones parlen, parla la meitat o més de la nostra societat. Fer parlar les nostres dones més grans és saber dels nostres orígens i saber dels camins que hem de transitar.

És un compromís social inexcusable el fer parlar, però també hem de saber escoltar, escriure i gravar per transmetre aquestes memòries col·lectives. El taller de les Dones amb Memòria comparteixen amb nosaltres la seva memòria, els seus records. Són persones plenes d’històries i d’Història, testimonis amb cara i nom que volen deixar a les generacions futures un camí passat per on els joves reconeguin el present i construeixin el futur. Té memòria el futur? Amb aquesta declaració institucional diem fermament que sí.

La memòria històrica si no se l’ajuda i se la impulsa per a fer-la arribar de forma viva als i les més joves, té un recorregut molt curt i això és molt perillós perquè ens condemna a reproduir una i altra vegada cicles de barbàries.

Hem de fer incís en trencar aquest silenci, en parlar-ne, en explicar-ho per així poder mostrar i reconèixer la cara monstruosa dels moviments feixistes que avui dia caminen pels nostres carrers de forma impune. Moviments que són dins de les nostres institucions i que se’n foten de la nostra història, del que som, del que volem i de com ho volem. Són un perill absolut per la democràcia i cal aturar-los amb unitat i fermesa.

Per això, avui, en aquesta declaració institucional del 21 de gener de 2020 amb motiu retre homenatge cada 21 de gener a les Víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura, ens tornem a comprometre i tornem a dir:

  • No defallirem en la defensa dels valors democràtics i els drets humans.
  • No defallirem, us ho podem assegurar .
  • I per això diem: mai més el feixisme a la nostra societat!

 

Vilanova i la Geltrú, 21 de gener de 2020

Comparteix