Comissió d’Investigació del PIINA: la feina mal feta no té futur

Un cop passat el ple, i després de la presentació de les conclusions de la comissió d’investigació del Projecte d’Intervenció Integral al Nucli Antic (PIINA) per part dels veïns i veïnes, des de la CUP de Vilanova i la Geltrú volem subratllar que el document de conclusions relata fil per randa el despropòsit de més d’una dècada d’obres, contribucions especials i reclamacions a les administracions sense una resposta satisfactòria.

 

La comissió va concloure i el ple va aprovar per unanimitat que durant el mandat de Convergència i Unió (CIU) començat el 2011 es va canviar la mobilitat prevista als carrers del Nucli Antic i, de retruc, la normativa urbanística del Pla de Millora Urbana del Nucli Antic. Els responsables del canvi, tot i tenir constància de les reclamacions del veïnat, no van rectificar res i van permetre que la situació s’anés degradant amb el pas del temps mentre el paviment de molts trams de carrer es deteriorava i es reparava de manera constant, amb el malbaratament de diners públics que això comporta.

 

Per altra banda, el fet que la meitat dels eixos no prioritzi el pas de vianants ha comportat que la circulació de vehicles motoritzats augmentés la sensació d’inseguretat en una zona senyalitzada com a residencial o de prioritat invertida, que hauria d’atorgar prioritat al vianant i permetre que els nens juguin a la calçada, entre d’altres aspectes.

 

El canvi en la mobilitat, sense cap justificació tècnica o política, es va fer alterant una aprovació de ple i de la normativa de la Generalitat. En tot aquest temps, no s’ha trobat cap informe que justifiqués la variació. Aquest últim fet és especialment greu perquè atorga la sensació a la ciutadania que no es pot confiar en la validesa dels acords del ple municipal i augmenta el nivell d’indefensió davant l’administració municipal.

 

La comissió també ha pogut certificar múltiples irregularitats en el lliurament de la informació demanada tant per part de la ciutadania com pel Síndic de Greuges. La informació lliurada ha estat sovint parcial, incompleta, fora de termini o esbiaixada per tal d’obstaculitzar o de no aclarir la realitat de les actuacions.

 

Des de la CUP volem mostrar la nostra satisfacció pels resultats de la comissió, tot i les dificultats que hi ha hagut durant els 12 mesos de treball i el vaivé d’ERC amb una actitud diferent abans i després de la seva entrada al govern. Volem agrair l’esforç i la perseverança de les persones que integren la plataforma de veïns i veïnes afectats pels incompliments del PIINA.

 

El president de la comissió d’investigació, en representació del govern, no ha pogut evitar la seva pròpia reprovació. Per la seva part, el grup municipal del PDCAT, en comptes d’entomar el mea culpa, primer va votar a favor de les conclusions i després va continuar justificant la seva infausta actuació. Un cop aprovades les conclusions per unanimitat al ple del passat 8 d’octubre, en el qual el govern municipal va optar per atorgar un perfil baix a la discussió del document, instem al govern perquè faci seves les conclusions i actuï en conseqüència cessant els responsables de l’incompliment de les normes urbanístiques que han causat el deteriorament dels carrers.

 

 

 

 

CUP de Vilanova i la Geltrú

11 d’octubre de 2018

Comparteix