CONTRA LA LIBERALITZACIÓ DELS HORARIS COMERCIALS

Al ple d’avui dilluns 4 d’abril, el govern de Vilanova i la Geltrú vol modificar la regulació d’horaris comercials per a forçar l’obertura dels establiments comercials de la ciutat els diumenges.

No és la primera vegada que l’Ajuntament de Vilanova es proposa fer aquesta desregulació, i vist els anteriors fracassos i la forma d’actuar de l’actual govern veiem que allò que s’està intentant fer és acabar imposant-lo per la força dels fets. Sense consultar-ho ni amb el sectors interessats ni molt menys amb els representants de les treballadores.

Ja en l’anterior legislatura es va intentar i com a Cup de Vilanova i la Geltrú ens hi vam oposar.

Les darreres dècades hem vist com la classe treballadora ha anat perdent drets socials i laborals mentre una minoria s’enriquia. L’enèsim atac als nostres drets, en aquest cas, s’ha materialitzat en la liberalització dels horaris comercials, que  no respecten el dret al descans ni unes condicions dignes de treball en el sector del comerç.

No és cert que el consum augmenti amb la liberalització d’horaris, ans al contrari, només es desplaça; tampoc no es creen més llocs de treball, sinó que empitjoren les condicions i la precarietat dels que ja n’hi ha. I per últim, no s’augmenta l’oferta i les possibilitats de comprar, sinó que a mitjà i llarg termini l’efecte és el contrari perquè les grans empreses acaben engolint les més petites.

La desregulació els cap de setmana comportarà que molts comerciants petits, sobretot autònoms, no puguin subsistir i encara menys competir vers la posició dominant de les grans superfícies.

L’obertura els diumenges no augmentarà el consum, però si els sobrecostos dels petits i mitjans comerços, ja que el nivell de consum depèn del grau d’ocupació i dels salaris, no de l’horari.

L’objectiu final és acabar imposant la desregulació de l’horari comercial a la ciutat, com a mesura complementària a l’obertura del nou centre comercial de Masia Barreres II, fet que a parer nostre serà el cop definitiu al model de comerç de Vilanova i la Geltrú perquè suposarà el final de molts petits i mitjans comerços a la vila.

Allò que volen és demanar l’excepció turística per a facilitar la desregulació i així l’obertura dels diumenges.

En l’estudi fet per la regidoria es reconeix el rebuig que genera aquesta iniciativa a la ciutat i que els principals beneficiats serien les grans superfícies així com els riscos que suposaria per al petit i mitjà comerç del centre.

De fet el regidor de promoció econòmica ja va parlar d’obrir la possibilitat de regular els festius, la qual cosa en realitat és un fals debat perquè la normativa ara ja ho permet fer i de fet es va fer a la passada fira de novembre i en d’altres festivitats.

Així mateix, volem denunciar que la flexibilització dels horaris contribueix a la feminització de la pobresa, ja que en aquest sector, les dones representen un 60% de la mà d’obra.

Una mesura com la desregulació dels caps de setmana, requereix una estratègia de ciutat i requereix acord i consens entre la ciutadania, les treballadores i les associacions de comerciants. De fet, les entitats de comerciants s’han posicionat en contra ara i històricament.

És per tot això que des de Capgirem Vilanova i la Geltrú-CUP ens oposem de manera frontal a aquesta mesura i ens agradarà veure quins són els agents que finalment voten a favor de desregular els horaris comercials.

Si els regidors No Adscrits acaten el programa mitjançant el qual es van presentar el 2019 i voten en contra d’aquesta desregulació o opten per obeir l’Acord de Govern segons el qual totes les mesures d’àmbit local s’havien de decidir de manera consensuada.

Si opten per la primera, seria la manera de representar una sortida teatralitzada a l’actual despropòsit que entre ells i l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú estan duent a terme en el darrer mes i se’ls podria fer fora de govern amb una excusa. Si escullen la segona, demostraran com ERC de Vilanova i la Geltrú els utilitza per als seus propòsits partidistes i contra el programa que deien defensar i confirmaran que el seu transfuguisme no és per obediència als votants.

Sigui com sigui, el fet de dur a plenari un tema de ciutat amb línies vermelles sense el consens de la CUP implica la ruptura del Pacte de Govern per part de qui ho practica: ERC-Junts que ni ho han intentat consensuar amb nosaltres i que s’aprofiten del transfuguisme.

Aquest vespre sortirem de dubtes.

4 d’abril de 2022 Vilanova i la Geltrú

Capgirem Vilanova i la Geltrú-CUP

 

 

Comparteix