El carnaval serà sempre nostre

L’escriptor anglès Terry Pratchett deia que “la sàtira vol dir riure’s del poder. Si te’n rius d’aquells que pateixen no és sàtira, és bullying”.

Això, que sembla evident però que últimament és motiu de debat constant quan parlem dels “límits de l’humor”, a Vilanova fa molts anys que ho tenim clar, perquè la sàtira és la característica principal del nostre carnaval. No sé si ens adonem de la sort que tenim de poder gaudir d’una festa com aquesta, que no només ens serveix per passar-ho bé i per compartir moments especials amb la resta de convilatans, sinó que també ens obliga a aturar-nos un moment, mirar el nostre entorn, pensar i reflexionar per després poder criticar aquells que la resta de l’any ens governen. Se m’acudeixen pocs exercicis més sans per una societat democràtica.

El Carnaval ens ensenya a ser crítics, perquè quan comencem a pensar, mirar i reflexionar sobre què està fent el poder, adquirim unes costums que després costen molt de deixar. També ens ensenya a organitzar-nos lliurement, a compartir idees i a treballar col·lectivament per assolir uns objectius comuns, fugint d’individualismes. I ens ensenya a no necessitar que ningú ens digui què hem de fer ni com ho hem de fer. I tot això, un cop ho has provat, és molt difícil d’oblidar. Què més podem demanar a una festa popular?

Com diu el Txatxi Gómez, el Carnaval de Vilanova és el millor carnaval de Vilanova del món. Perquè és la festa que pertany al poble més que cap altre. El Carnaval, igual que Francesc Macià, estima tots els vilanovins i vilanovines, sense distinció de classes ni de partits. La fem nosaltres i per nosaltres, sortim quan volem i ens posem allò que volem. No ens cal gastar sumes estratosfèriques ni consumir compulsivament, tampoc ens cal fer concessions ni acatar ordres. La festa és nostra i nosaltres som la festa i per això no hi ha dies a l’any que expliquin millor com som i què fem a Vilanova i la Geltrú que la setmana on el rei Carnestoltes governa la ciutat.

Gràcies vilanovins i vilanovines per fer una festa incontrolable, que nosaltres fem i desfem, deixant morir certs actes i creant-ne de nous. Les Comparses de nit, La Màscara d’Or, els vídeos de les entitats o el renaixement dels coros són proves d’una cultura popular que cap regidoria de cultura podria crear mai, ni amb tot el pressupost del món. Aprofitem-ho i sobretot, gaudim, perquè per això són aquests dies.

Visca el Carnaval de Vilanova!

Enric Garriga – Co-alcaldable de Capgirem Vilanova i la Geltrú – CUP

Comparteix