ERC TRENCA DE FACTO L’ACORD DE GOVERN I LA CUP SUSPÈN RELACIONS.

Després de tres setmanes sense rebre cap resposta per part de la secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya i un cop celebrat el ple municipal en què es va decidir torpedinar el petit comerç local obrint la porta a la liberalització dels horaris comercials a tota la ciutat, Capgirem Vilanova CUP ha decidit suspendre l’acord de govern signat l’estiu de 2019 amb ERC i Junts per Catalunya. De la mateixa manera, deixem en suspens les relacions polítiques amb ERC després que aquest partit no hagi atès el requeriment d’expulsar del govern municipal els tres càrrecs electes trànsfugues no adscrits. La decisió de trencar l’acord de govern i les relacions amb la formació republicana serà sotmesa a debat el proper 19 d’abril en Assemblea Popular.

Les raons són sobradament conegudes, però cal posar-les novament de manifest. A dia d’avui, l’esquerra independentista no pot defensar el seu programa de govern perquè de moment ha perdut la representació institucional a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. L’alcaldessa, Olga Arnau, ostenta les competències per cessar els regidors i regidores de govern i, en l’actualitat, no ha atès la petició de Capgirem Vilanova i la Geltrú de cessar Marta Jofra, Enric Garriga i Jaume Aliaga.

La situació no té precedents a nivell municipal: la qualitat democràtica del govern local s’ha vist ressentida en acceptar com a natural la presència de tres càrrecs electes que únicament es representen a si mateixos amb un Acord de Govern que ni ha estat obeït ni tampoc no els hi pertany. El passat 16 de març ens vam reunir amb representants d’ERC de Vilanova, moment en el qual vam posar sobre la taula que l’alcaldessa cessés de les seves responsabilitats els nostres ex regidors per continuar mantenint l’acord de govern signat entre les tres formacions polítiques l’estiu de 2019, alhora que els demanàvem també, que l’alcaldessa es retractés del seu suport a les acusacions de maltractament de la Permanent cap als regidors trànsfugues. Acusacions que no tenien cap base real, essent mentides grolleres emprades a mode d’autojustificació per no haver d’admetre la buidor de la seva argumentació política.

L’única resposta ha estat un silenci poc madur políticament, un silenci ominós que falta el respecte del conjunt de l’esquerra independentista i les persones que van votar el projecte polític de Capgirem Vilanova CUP. Considerem que cal valentia i determinació per dirimir els conflictes polítics que afecten la governabilitat local, per més que entenem que l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i presidenta de la Federació de Municipis de Catalunya es trobi ben còmoda consolidant el govern amb el suport acrític i seguidista de tres càrrecs electes trànsfugues. 

L’exemple del ple d’aquest dilluns passat en què es va aprovar la liberalització dels horaris comercials a tota la ciutat és prou eloqüent i ha fet vessar el got de la nostra paciència. Després que el regidor Jordi Medina fes una primera referència a la liberalització dels horaris comercials durant la passada Fira de Novembre, els aleshores càrrecs electes de Capgirem Vilanova reiteraven que l’acord de govern contemplava l’elaboració d’un diagnòstic comercial, però en cap cas la revisió dels horaris. Igualment, s’oposaven a l’obertura de comerços els diumenges i dies festius perquè es tractava d’una mesura que atempta radicalment contra el petit comerç, contra la conciliació familiar i contra els drets de la classe treballadora. Sis mesos més tard els càrrecs electes trànsfugues van validar amb la seva abstenció una mesura de gran transcendència que no figurava a l’acord de govern signat amb ERC i Junts per Catalunya.

Reiterem novament que l’única responsable del desgavell actual i que fa que aquesta situació s’allargui en el temps és l’alcaldessa Olga Arnau. Ella i només ella té la potestat de nomenar i cessar els regidors dels seus càrrecs i acomplir d’aquesta manera el Pacte Antitransfuguisme que la seva formació va signar en el moment de la seva constitució, l’any 1998.

Comparteix