La CUP demanarà la convocatòria d’una Junta de Portaveus extraordinària per abordar la vulneració de drets dels grups de l’oposició

La CUP demanarà a l’alcaldessa que convoqui una Junta de Portaveus de forma extraordinària per abordar el conflicte generat pel govern els darrers mesos relacionat amb la vulneració dels drets democràtics de l’oposició per rebre un mínim d’informació de les actuacions del govern. Alhora, la CUP vol plantejar formalment al conjunt  de la Junta de Portaveus que, segons la resposta que doni el Govern, elevi un dictamen formal de reprovació al govern per bloquejar els drets democràtics recollits al Reglament Orgànic Municipal, manipular les  entitats impedint el debat polític -i per tant amagant a les entitats els arguments i els punts de vista crítics amb les decisions que pren el govern i comunica a les entitats- i usar la institució per a fins propagandístics partidistes propis.

 

La situació amenaça de normalitzar-se per part del govern, i per això exigim una Junta de Portaveus on es donin explicacions i s’esmeni el comportament del govern.

 

Antecedents:

 

  1. El mes de novembre es va viure ja un primer episodi d’aquest despotisme quan, sense informar l’oposició a les comissions informatives, ni per cap altre mitjà, el govern va anunciar la licitació de dos grans equipaments en una fórmula conjunta amb fortes implicacions en el planejament urbanístic. A la roda de premsa, a més, es va fer comparèixer la Coordinadora d’Entitats Juvenils, que ha codefinit el projecte de nou equipament juvenil, fent-los coresponsables sense cap informació ni acord sobre la fórmula, cost i data de la licitació que el govern ha decidit unilateralment. Aquesta fórmula és polèmica per diverses raons: la durada del crèdit, la data de licitació en període preelectoral, el fet que no resol la situació els propers dos anys (les entitats s’han quedat sense espai equivalent) i, el més greu, que la fórmula de licitació conjunta amb la nova comissaria de Policia Local implica construir a l’Ortoll. L’Ortoll és una zona de bosc i camps que la CUP porta 12 anys defensant que ha de guanyar-se per a la gent en forma de parc urbà i zona verda, i construir-hi a sobre és evident que allunya aquest objectiu. Usar les entitats per colar en una roda de premsa aquesta fórmula, que té el nostre rebuig frontal, és prendre el pèl a les entitats, carregar-se tota credibilitat de la participació política honesta i assentar un precedent perillós de patrimonialització de la institució. Anunciar el projecte sense l’obligació prèvia d’informar l’oposició democràtica via comissions és, a banda d’una vulneració de drets democràtics dels representants públics de l’oposició, una forma de procedir més feudal que democràtica. Només s’entén per electoralisme, la qual cosa fa la cosa encara més greu. Una advertència: en un país ple de corrupció urbanística, saltar-se l’oposició (essent minoria, a més) per aprovar una operació financera i urbanística d’aquest calat hauria de fer reflexionar seriosament el membres del govern.

 

  1. Poques hores després d’aquella polèmica roda de premsa, se’n va fer una altra per anunciar la nova prefectura de la Policia Local. De nou, sense informar l’oposició. De nou sense el vot majoritari del ple, aventurant-se barroerament pel camí dels fets consumats. I novament, usant terceres instàncies per avalar l’operació política, urbanística i creditícia. En aquest cas, funcionaris de la policia local.

 

  1. Fa mesos que el govern anuncia que presentarà la proposta de pressupostos que no arriba mai. Ara ja són quatre els mesos de retard respecte la data oficial teòrica de presentació que marca la llei. I encara no hi ha un sol full sobre la taula. Res. Tanmateix aquests hem conegut per la premsa i les xarxes socials l’anunci de Pressupostos Participatius, la quantia dels quals va a compte d’un pressupost que per aquest 2019 no existeix ni en format informatiu, ni en cap format. Però a més, ho han fet una altra vegada sense informar les comissions, que són un òrgan institucional que obliga a aquesta mínima informació a l’oposició. Entre d’altres raons, per evitar que els regidors s’hagin d’informar per la premsa o per Twitter i respondre i mostrar el seu desacord a còpia de notes de premsa i discussions a les xarxes que no aporten res a la recerca de solucions i millores polítiques en aquest cas participatives. I com amb l’equipament i la comissaria, en relació al model de Pressupostos Participatius, hi tenim molt a dir i molt a modificar perquè no es produeixin de nou els lamentables espectacles de competència i rivalitat entres col·lectius de la ciutat per pugnar per subvencions a reclamacions que en alguns casos eren drets o serveis bàsics. Per tant, no ens queda més que pensar que aquest comportament autocràtic, dèspota i de bloqueig dels canals democràtics respon a la por a defensar aquestes actuacions davant l’oposició, o directament, a la por que la CUP tombi amb arguments el que sobre Twitter és una estafa.

 

Per no estirar més el fil del que sospitem que mou aquesta actuació impròpia i irresponsable de l’equip de govern, demanem que es convoqui una Junta de Portaveus, en hora raonable i convenient als portaveus, i en data propera, per abordar aquestes actuacions. D’igual forma anunciem que depenent de la resposta que se’ns doni, instarem la Junta a aprovar per majoria un dictamen de reprovació i protesta contra el govern. Així mateix, un cop documentades les quatre actuacions citades, estudiarem la possibilitat de recórrer al Síndic de Greuges per demanar empara davant aquest insòlit despotisme.

Comparteix