Moció en suport al Josant. Mai caminaràs sol!

El passat ple del 4 de maig ens va servir per presentar una moció en suport al company Josant que afronta un judici injust per haver-se manifestat pacíficament contra el Consell de Ministres del 21 de desembre de 2018 que es feia a Barcelona.

La petició principal de la moció és demanar al govern de la generalitat que es retiri com a part acusatòria i per exigir la fi de la repressió a totes les persones que lluiten per defensar drets fonamentals i aspiracions nacionals. No només la repressió prové de l’Estat Espanyol i en aquest cas comprovem que la Generalitat i el cos de mossos d’esquadra també se sumen a la deriva antidemocràtica que preval en aquest país i que persegueix tota dissidència.

La moció va ser aprovada amb els vots a favor dels grups de Capgirem Vilanova i la Geltrú CUP, Som VNG, ERC i JxCAT, l’abstenció del PSC i el vot negatiu de C’s.

Podeu llegir la moció sencera a continuació:

El 16 de juny del 2020 està assenyalat per celebrar el judici contra el José Antonio Valverde Ramírez, Josant, per haver-se manifestat pacíficament contra el Consell de Ministres del 21 de desembre de 2018 que es feia a Barcelona.

La sessió de judici que s’havia de celebrar el passat dia 9 de març es va suspendre  com a conseqüència de la petició de la defensa del José Antonio Valverde, que no acceptà que els Mossos d’Esquadra declaressin com a perjudicats i testimonis per videoconferència, entenent que la única garantia per al Dret de defensa, contradicció i igualtat d’oportunitats de les parts per a defensar les seves posicions, passava per la compareixença personal dels Mossos com a testimonis de l’acusació.

La protesta en la què participa el José Antonio Valverde el dia 21 de desembre de 2018, va consistir en manifestar-se tallant la Ronda del Litoral de Barcelona. El tall de la via, es desenvolupava pacíficament, amb talls intermitents de la circulació dels vehicles des de primera hora del matí, pactats entre manifestants i mossos, en el que semblava un reconeixement per part del cos policial del Dret de manifestació i protesta, fins que fruit d’un malentès per part del cos policial actuant, reconegut moments després de la seva actuació, es decideix, unilateralment, posar fi a aquell pacte fent ús de la violència per a desallotjar als manifestants concentrats, amb tal desordre i descoordinació, que de seguida desistiren de la seva actuació, permetent la continuïtat de la manifestació sota els pactes acordats des de l’inici fruit de la mediació.

És en aquest situació que el Mossos d’Esquadra formulen un atestat en el que  diuen haver identificat el Josant, qui després de la identificació continua, amb expressa autorització dels Mossos actuants, manifestant-se al lloc dels fets, sense que se’l detingui en cap moment, un cop el responsable de l’operatiu policial del moment se n’adona que només amb una mediació lleial i responsable entre les parts és possible garantir el Dret de manifestació i l’ordre públic.

Cal destacar que en aquelles dates el context social i polític a Catalunya es caracteritzava per una desmesurada intensitat repressiva per part de l’Estat Espanyol contra la societat i les institucions catalanes, de llarga durada ja en aquell moment, que necessitava de la fermesa i determinació de la mobilització ciutadana permanent per poder contrarestar els abusos de poder que, a tots els nivells, amenaçaven les institucions, els Drets Fonamentals, i les aspiracions nacionals de Catalunya.

Arran d’aquets fets en Josant i la seva família es troba sota la pressió d’un procés judicial on se l’acusa, per part de Fiscalia i la lletrada de la Generalitat de Catalunya, de desordres públics, atemptat a agents de l’autoritat, un delicte lleu de lesions, i un delicte de danys. Unes acusacions que podrien comportar anys de presó.

Només una Sentència absolutòria pot admetre’s davant la parcialitat dels fets relatats a l’atestat policial i la criminalització generalitzada del Dret de protestat que amb aquesta acusació, com en tantes altres, es persegueix. Absolució que en cap cas repararà la repressió patida, però que decidirà si el barem judicial sobre la protesta té caràcters democràtics i de respecte als Drets Fonamentals o no.

Per tot el que hem exposat anteriorment, proposem al Ple de l’Ajuntament de Vilanova I la Geltrú l’adopció dels següents ACORDS:

PRIMER.- DEMANAR al Govern de la Generalitat de Catalunya que es retiri com a part acusatòria en el procés judicial del Jose Antonio Valverde Ramírez, Josant.

SEGÓN.- EXPRESSAR I TRASLLADAR la solidaritat i el suport dels grups polítics del consistori

amb en Josant i la seva família per tot el patiment i danys que es deriven de la situació de judicialització que estan vivint.

TERCER.- DEMANAR a les autoritats estatals i autonòmiques que aturin la persecució i repressió a totes aquelles persones i col·lectius que lluiten per defensar els Drets Fonamentals i aspiracions nacionals fent ús del seu dret a protesta.

QUART.- COMUNICAR els presents acords al Govern de la Generalitat de Catalunya, al Parlament de Catalunya, a la Fiscalia, al jutjat que estigui tramitant el cas i a la resta d’ajuntaments de la vegueria Penedès.

 

Comparteix