Què vam pactar dissabte

Com a aquestes alçades tothom sap, dissabte passat es va constituir el ple de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i es va investir la segona alcaldessa de la història de la ciutat, la primera d’ERC des d’Antoni Escofet (1936). Les hores prèvies al matí de dissabte van ser intenses, amb negociacions fins a última hora (literalment), que van permetre que al final s’acabés signant un pacte d’investidura que donava la vara a l’Olga Arnau. Però, què vam pactar dissabte, exactament?

Capgirem Vilanova i la Geltrú – CUP, ERC i JxCat vam signar dos documents diferents: un acord programàtic d’investidura i un marc regulador de les negociacions post-investidura. Això vol dir que entrarem al govern? No necessàriament, perquè les negociacions continuen, i encara que passada l’emoció i intensitat del dissabte l’interès públic hagi decaigut, ara és quan comença la feina de veritat.

L’acord programàtic d’investidura recull els mínims exigibles per les tres formacions per donar l’alcaldia a ERC. En aquest apartat s’hi han inclòs la majoria dels punts que considerem imprescindibles del nostre programa electoral. Mesures socials, com la disposició de recursos per fer complir la llei d’emergència habitacional, perquè cap persona es quedi al carrer ni un sol dia, o incrementar els recursos de l’Oficina Local d’Habitatge. Mediambientals, com la millora de la recollida dels residus, la limitació de la velocitat de circulació a 30km/h en tot el nucli urbà o la protecció de l’Ortoll. I també culturals, com la materialització de l’Espai Jove o la creació d’una finestreta única per a les entitats. I així fins a 90 mesures que formaven part del programa amb que ens vam presentar a les eleccions. Totes elles recollides en aquest document de mínims, signat públicament davant la ciutadania.

D’altra banda, el marc regulador de les negociacions post-investidura és un acord que dóna garanties a tots els grups signants. Estableix que fins que no acabin les negociacions només ERC podrà formar part del govern; que l’acord programàtic és de mínims i només es podrà ampliar; que durant les negociacions ERC no tirarà endavant accions de govern que puguin comprometre les negociacions; i que un cop finalitzades les negociacions i si no hi ha acord entre els tres partits signants, ERC podrà formar govern amb qui vulgui; això sí, respectant l’acord programàtic d’investidura. Les negociacions s’allargaran com a màxim fins a finals de juliol. Mentrestant, l’Ajuntament segueix funcionant amb un govern d’ERC.

El text íntegre dels dos acords els podeu trobar al nostre web.[1]

Aquests dos acords van ser la primera fase de la formació del futur govern de la ciutat. Ara estem immerses en la segona, una intensa negociació a tres bandes amb la finalitat d’ampliar aquest document de mínims per acabar tenint un pla de govern ambiciós i factible, que deixi enrere l’immobilisme sociovergent dels últims anys, que sigui un acord el més ampli possible, que traci un horitzó per la ciutat i que posi les persones i la natura al centre de l’acció del nou govern de Vilanova i la Geltrú. Com veieu, prioritzem el què i el com, i els càrrecs, les regidories i les cadires queden per al final de tot plegat, perquè per nosaltres són el menys important. Tenim molt clar que si fem tot això és perquè el nostre principal interès és fer avançar la ciutat i garantir una vida digna per a tothom.

En definitiva, no som encara dins del govern però seguim treballant per ser-hi i perquè, si més no, el nostre programa tiri endavant i capgirem la dinàmica política que ha tingut la ciutat els últims 40 anys. Un gran repte per al qual necessitem comptar amb la vostra complicitat: venint a les assemblees i expressant la vostra opinió, integrant-vos en grups de treball i fent feina al carrer i als moviments socials. Fem-ho juntes.

 

 

Marta Jofra i Enric Garriga, regidors de Capgirem Vilanova i la Geltrú – CUP

[1] https://cupvng.cat/lassemblea-de-capgirem-vilanova-cup-acorda-investir-olga-arnau-sense-cap-vot-en-contra/

Comparteix