Recuperar i difondre la història de les persones deportades als camps nazis per dignificar les víctimes de l’horror feixista

La Comissió de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha editat el treball “Vilanovins i geltrunencs als camps nazis. El camí de la deportació” per homenatjar i reconèixer aquelles persones que van patir molt per defensar els valors de la llibertat i la democràcia.

L’opuscle, que es pot consultar i descarregar aquí, forma part del compromís de l’Ajuntament per lluitar amb l’objectiu d’eradicar el feixisme a la nostra societat. La voluntat de dignificar les víctimes de la deportació per sortir del silenci i de l’oblit que havien patit al llarg de molts anys es va iniciar l’any 2001, amb la inauguració del monument a les víctimes de la deportació als camps nazis que havien nascut o tenien la seva darrera residència abans de la deportació a la ciutat.

La publicació és fruit d’un treball d’investigació fet per l’historiador vilanoví Xavier López Soler, i mostra les biografies de persones resistents i lluitadores antifeixistes, la majoria de les quals van morir per defensar les seves idees o identitats. Així, se n’ha fet una tirada de 450 exemplars i s’ha enviat a totes les escoles de secundària, les biblioteques i a les famílies dels deportats.

Enric Garriga, regidor de memòria històrica: “ara que vivim temps convulsos, ens cal més que mai redoblar l’esforç per fer presents tots els sacrificis que van fer els republicans lluitant contra el feixisme. No es tracta només de no oblidar, o de fer memòria, es tracta d’aprendre i aplicar les seves ensenyances al present”. Garriga recorda també que els deportats catalans i espanyols als camps nazis van haver de recórrer a un exili forçós un cop alliberats dels camps, perquè a Espanya el feixisme estaria instal·lat durant 40 anys.

Comparteix