Ahir dilluns va tenir lloc el ple de l’Ajuntament de Vilanova, el quart d’aquesta legislatura. Us expliquem a continuació el posicionament del grup municipal Capgirem VNG CUP sobre els temes més destacats.
Primerament vam explicitar la cessió del representant que ens pertocaria com a grup municipal al Consorci Urbanístic de l’Eixample Nord al grup de Som Vng fent així possible que tota l’oposició hi sigui representada.
D’altra banda i ja en el terreny de les mocions presentades, volem destacar el nostre posicionament a la moció que va presentar l’Assemblea de Drets Socials del Garraf en contra de la llei Aragonès. Com a grup municipal vam deixar clar la nostra oposició frontal al projecte de llei que es planteja des del Govern de la Generalitat, que clarament el que farà és establir com s’han de dur a terme les privatitzacions, de més de 240 serveis de camps tan diversos com la sanitat, els serveis socials, d’ocupació i comunitaris, els menjadors escolars, els serveis esportius o el transport escolar, la geriatria, l’educació especial, perquè les empreses adjudicatàries en treguin un benefici econòmic. I el que segur que no farà aquesta llei, és blindar els serveis dels quals la titularitat, gestió i provisió són actualment públiques, ni s’acompanyarà de cap mesura o pla per tornar a mans públiques les que ara es troben en mans privades.
Així doncs hem votat a favor dels punts 1 i 2 que parlaven explícitament de la llei Aragonès i ens hem abstingut a la resta de punts. El motiu d’aquesta petició de vot separat és perquè la resta de punts d’aquesta moció no fan referència al Projecte de Llei de contractes de serveis a les persones sinó a les polítiques de gestió de serveis, de contractació pública i de compres menors de l’Ajuntament. Amb relació a aquests punts, manifestem que estem d’acord amb els objectius i mesures que recull la moció, i que queden reflectits en l’acord signat pels tres grups que conformen el govern. Però, a causa del detall en què estan descrites les mesures a desenvolupar, necessitem més temps per valorar tècnicament els terminis que s’hi estableixen per portar-los a terme. En aquest sentit, ja vam traslladar a l’Assemblea de Drets Socials, que deixessin sobre la taula aquests punts amb el compromís de treballar-los conjuntament de cara al proper Ple.
També volem fer menció a la moció presentada conjuntament amb el grup municipal de Som Vng en contra la repressió al moviment independentista i en solidaritat amb les nou persones detingudes el 23 de setembre en el marc de l’operació Judes. Fent la moció extensible a la repressió a tota dissidència política, tant pels cossos de la guàrdia civil i la policia nacional, com pels mateixos mossos d’esquadra. Denunciant així també la detenció a la nostra Vila de Josant per part dels mossos d’esquadra el passat 25 de setembre i acusant-lo de delictes d’ordre públic i atemptat contra l’autoritat per fets relacionats amb la mobilització davant del Parlament el 30 de gener de 2018, durant la investidura fallida de Carles Puigdemont.
Per últim volem destacar la moció per a la declaració d’emergència climàtica que vam presentar i va ser aprovada per unanimitat, excepte el vot contrari del grup de C’s en el punt d’acord cinquè on es parlava de sobirania alimentària.
Davant l’evidència cada cop més palpable del canvi climàtic, és important que totes les administracions, també en l’àmbit local, reconeguin la problemàtica i es comenci a actuar. La declaració d’emergència climàtica suposa iniciar un procés d’educació, formació i conscienciació a tota la població sobre la veritat de la crisi ecològica i l’enorme canvi necessari per frenar l’emergència. Davant d’aquesta emergència l’Ajuntament es compromet a iniciar aquest procés de transformació social i assegurar la plena consecució dels objectius marcats en la moció com per exemple fomentar una economia local i de proximitat, dur a terme accions d’adaptació del municipi al canvi climàtic i garantir la justícia, la democràcia i la transparència en totes les mesures que s’apliquin.