VALORACIÓ DE LA DECISIÓ PRESA PELS REGIDORS NO ADSCRITS

Us deixem amb el comunicat fet públic aquesta tarda en roda de premsa:

 

Des de Capgirem Vilanova i la Geltrú – CUP volem expressar les nostres consideracions respecte les declaracions fetes divendres passat pels tres ex regidors de la formació, que a partir d’ara els passarem a considerar com a regidors trànsfugues. A continuació, també explicarem els passos que seguirem com a partit en els següents dies.

Com bé sabeu, arran de la votació dels tres regidors trànsfugues a favor de la proposta de pressupostos, contradient la decisió de l’Assemblea i atemptant contra el codi ètic i el funcionament intern del partit, se’ls va instar a que, en un termini de set dies,  lliuressin l’acta de regidores. Tot i que van informar de la seva voluntat de deixar el càrrec a disposició del partit, el passat divendres ens vam assabentar, a través de la premsa, de la seva decisió de no renunciar a l’acta i de mantenir-se en el govern municipal com a regidores no adscrites.

En aquest sentit, i sense voler entrar en una batalla sense fi,  ens veiem amb la obligació de contestar algunes de les mentides que Marta Jofra, Enric Garriga i Jaume Aliaga van exposar en aquesta roda de premsa.

El projecte de Capgirem Vilanova-CUP ha estat, des dels seus inicis, un projecte assembleari. La presa de decisions ha de ser comuna, ha de defugir de prioritzar un perfil tècnic i ha d’apostar per l’acció política col·lectiva com a eina per aconseguir millores tangibles per a la classe treballadora de la ciutat. Aquestes tres persones mai han actuat d’acord amb aquesta idea, sinó tot el contrari.

Per començar, cal deixar clar que gairebé no han participat dels espais de decisió permanents de la CUP  i  han prioritzat constantment qüestions institucionals i compromisos com a càrrecs electes. Tot i que som coneixedores de la difícil compenetració entre el treball institucional i el debat i participació assembleària, considerem molt greu que releguessin l’assemblea de la CUP  a un espai merament informatiu. I ho volem remarcar: la manca de transparència ha estat una constant en aquests tres anys. Les permanents van acabar esdevenint espais on els càrrecs electes es limitaven a traslladar allò que havien fet durant la setmana, sense possibilitat de debatre ni incidir en la línia política a seguir en el si del govern o en les mesures concretes a abordar per a diferents problemàtiques que anaven sorgint en el dia a dia de la ciutat. Per posar un exemple concret, l’Enric Garriga ha acumulat mesos i mesos sense assistir a cap reunió d’aquest òrgan decisori.

Les tres regidores trànsfugues denunciaven, alhora, una manca d’iniciativa de l’assemblea permanent per tirar endavant campanyes polítiques i accions durant aquests tres anys de mandat. Han estat incapaços d’entendre que des de Capgirem VNG CUP no es podia encapçalar cap tipus de campanya si l’obra de govern, del qual formem part, anava en la direcció oposada.

Si ens fixem en el si del govern, hem pogut constatar que molts cops no han tingut una intenció ferma de forçar cap canvi d’actitud dels socis de govern, s’han conformat en mantenir la seva parcel·la de poder dins la configuració de l’executiu i, com diu la dita, qui dia passa any empeny. Per exemple, se’ns assegurava que eren incompatibles les demandes de la permanent de provar d’incidir en àrees com l’habitatge, atenent els gravíssims problemes que pateix la ciutat en aquest aspecte. La resposta sempre era la mateixa: no hi podem fer res. La realitat, però, és tossuda: Marta Guinda, en menys d’un any com a regidora, va aconseguir aprovar un nou protocol d’empadronament, una reclamació històrica dels moviments socials de la ciutat. No era pas competència seva: va ser a base de picar pedra en diferents regidories que finalment es va aconseguir canviar la situació.

Volem posar de relleu, també, la seva manca de cultura democràtica i militant a l’hora de traspassar les poques decisions que prenia l’Assemblea al ple municipal: hem hagut de veure com, d’un dia per un altre, les regidores trànsfugues canviaven el sentit de vot en certes mocions, decidides prèviament en permanent,  per no molestar als socis de govern. La majoria de vegades ens n’assabentàvem per la premsa. La prova més recent d’aquesta manera d’actuar va arribar quan van haver de comunicar la seva posició respecte els pressupostos: no van participar de l’Assemblea Popular Extraordinària on es va debatre el document, tot i estar obligats a assistir-hi, i van comunicar-nos la seva decisió de votar-hi a favor mitja hora abans del Ple, mitjançant un missatge per un grup de WhatsApp, el qual van abandonar just desprès.

Pel que fa a les acusacions que se’ns atribueixen de canviar les normes del joc, són d’un cinisme preocupant. L’assemblea on es va decidir modificar el codi ètic i el reglament intern es va convocar per evitar, d’una vegada per totes, situacions com les viscudes en l’assemblea oberta de Can Pahissa, el passat mes de juliol. En aquella assemblea, que havia de servir per a decidir la continuïtat o no del partit al govern, varen assistir i votar persones amb cap mena de relació prèvia amb la CUP, que de manera pública expressaven que mai havien votat la nostra formació, i que no tenien intenció de fer-ho. Treballaven, casualment, a la  regidoria d’Espai Públic de l’Ajuntament.

La permanent va proposar canviar el codi ètic i el reglament, doncs, per evitar que interessos particulars manipulessin les assemblees i per retornar a les militants i simpatitzants la capacitat per a definir el rumb del partit. L’assemblea organitzativa es va convocar pels canals habituals i va comptar amb la presència de Jaume Aliaga, el mateix regidor que fa uns dies exclamava molt enfadat en roda de premsa que havíem “canviat unilateralment les regles del joc”. Doncs bé, no tant sols va participar-hi, sinó que va votar a favor de la modificació.

En la roda de premsa van faltar constantment a la veritat, manipulant i tergiversant l’opinió pública per justificar una decisió molt greu, que deixa sense representació de la CUP al consistori després de 15 anys. Una decisió que atempta, directament, contra els resultats electorals del 2019, contra la pròpia democràcia que ens va portar a obtenir tres regidores. És evident doncs, que sota la suposada voluntat de mantenir-se fidels als compromisos adquirits amb la ciutadania de Vilanova, s’hi amaga una voluntat de seguir, a qualsevol preu, a títol individual i sense capacitat de retiment de comptes, als espais de poder i de presa de decisions que ostenten.

Per tot això que acabem d’explicar i pels esdeveniments de les últimes setmanes, la permanent de Capgirem Vilanova i la Geltrú CUP ha decidit convocar una Assemblea Popular Extraordinària, el proper dissabte dia 12 de març, per a decidir si s’expulsa del partit a aquestes tres persones. Considerem que des de la nostra part, hem fet tot el possible per a provar de revertir aquesta situació. La nul·la voluntat de reconèixer els seus errors ens ha empès a demanar mesures d’aquesta magnitud. De la mateixa manera, volem donar compte d’aquest procés a tota la militància i simpatitzants que vulguin informar-se en profunditat de les decisions preses aquestes últimes setmanes.

A partir d’aquest moment, estem convençudes que el Secretariat Nacional de la CUP prendrà una posició clara al respecte, posant-se del costat de l’Assemblea Local i repudiant, públicament i amb fermesa, unes conductes que no tenen res a veure ni amb el tarannà, ni amb les maneres de fer, ni amb la ideologia de la CUP.

Per acabar, interpel·lem directament a l’alcaldessa Olga Arnau. Li volem recordar que el pacte de govern signat l’any 2019 va ser consensuat  entre tres formacions polítiques, no pas entre regidores a títol individual. El sistema electoral, malauradament, no és un sistema de llistes obertes i desbloquejades on la ciutadania escull a les persones, si no que es fa confiança a candidatures electorals, a partits i organitzacions polítiques.

Amb el pas a regidors No adscrits de Marta Jofra, Enric Garriga i Jaume Aliaga, des de Capgirem Vilanova i la Geltrú-CUP volem advertir a Esquerra i a Junts per Vilanova que amb l’acceptació a govern dels tres regidors trànsfugues es trencaria, de facto, el pacte de govern. Volem deixar clar que des de Capgirem VNG-CUP s’ha volgut constatar una manca de transparència i coherència interna d’aquestes tres persones del Grup Municipal, a les quals els hem exigit que deixin els seus càrrecs. En cap cas hem posat sobre la taula el trencament de l’acord de govern. Emplacem els dos partits a reconsiderar la decisió i a respectar les majories sorgides democràticament ara fa 3 anys.

Comparteix