Un altre impossible possible

Tot apunta a que gràcies al govern municipal actual, Vilanova i la Geltrú pot tornar a perdre l’oportunitat de remunicipalitzar un altre servei. En aquest cas, la neteja de les escoles, centres cívics, biblioteques, instal·lacions esportives i totes les dependències i edificis municipals.

Oportunitat perduda

El 3 de gener de 2013 es va iniciar el contracte amb SELSA, empresa del grup Fomento de Construcciones i Contratas, per realitzar el Servei de neteja de les dependències, edificis i equipaments municipals de l’Ajuntament.

Aquest contracte tenia una durada de 4 anys prorrogable 2 anys més. O sigui que la data màxima de finalització era el 2 de gener d’enguany.

Actualment, l’import anual d’aquest contracte és de 1.412.378,22€ més 296.599,43€ corresponents al 21% d’IVA.

Quan l’any 2012 el govern convergent va presentar els plecs per la licitació d’aquest contracte amb una baixada substancial del cost del contracte, ja vam manifestar que aquesta rebaixa podia afectar la qualitat del servei, les condicions laborals de les treballadores i que podia posar en perill el nombre de llocs de treball. Aspectes que des del govern sempre ens van negar.

La realitat, però, va ser una altra. Un cop adjudicat el contracte, l’empresa SELSA va començar a negociar amb les treballadores partint de la base que havia d’acomiadar-ne 21 de les 73 que portaven a terme aquest servei. Durant les negociacions, des de l’empresa es va demanar a les treballadores que renunciessin a part dels seus complements (aquesta renúncia suposava una disminució del 15% del sou d’unes treballadores amb un sou de 900€ per una jornada de 40 hores setmanals).

En aquell moment la CUP, al ple del 14 de gener de 2013, va presentar una moció d’urgència perquè es fes un estudi exhaustiu per remunicipalitzar aquest servei, on es valoressin els costos i beneficis que suposaria per l’Ajuntament, les treballadores i la qualitat del servei. Un cop aprovada aquesta moció per unanimitat, el govern es va comprometre a tenir l’estudi enllestit en 2 dies.

Uns dies després el govern convergent presentava el seu estudi on afirmaven que la remunicipalització del servei suposaria un sobre cost de 350.000€. Al nostre entendre un estudi fet amb la clara voluntat de mantenir aquest servei externalitzat i en mans de l’empresa SELSA.

Sembla que tot segueix igual

Sis anys després, ha finalitzat aquest contracte, i veiem com cap dels govern que hi ha hagut -fins el 2015 convergent i a la legislatura actual primer els convergents amb els socialistes i ara amb esquerra, no han tingut cap voluntat, ja no diem de fer una proposta per la remunicipalització d’aquest servei, sinó d’estudiar d’una manera rigorosa les possibilitats de portar-la a terme.

I més en un servei com el de la neteja de les dependències municipals, on el personal suposa més del 90% de la despesa i l’empresa privada n’obté un benefici empresarial elevat a costa d’explotar les seves treballadores. Seguim sense entendre perquè CiU, el PSC o ERC no tenen la voluntat política de remunicipalitzar aquest servei, per poder millorar les condicions laborals de les treballadores i, fins hi tot, destinar part dels diners del benefici empresarial i de l’IVA a altres despeses de la ciutat.

Nosaltres sabem que és possible i sempre optarem per la prestació directa del serveis públics i que no estiguin externalitzats, i menys a grans empreses de l’IBEX. Entenem que amb la remunicipalització es milloren les condicions laborals de les treballadores, el control en la gestió i la qualitat dels serveis.

Marta Guinda – Número 3 a la llista de Capgirem Vilanova i la Geltrú – CUP

Comparteix