Vilanova serà ciutat costanera capdavantera a Europa en mesures contra el canvi climàtic

El Projecte europeu SCORE aplicarà tecnologia innovadora a l’anàlisi, diagnosi i prevenció dels efectes del clima.

#AnemPerFeina #CanviClimàtic

La regidora Marta Jofra us ho explica en aquest vídeo:

http://canalblau.alacarta.cat/garraf-noticies/noticia/vilanova-pren-part-en-un-projecte-sobre-ladaptacio-al-canvi-climatic

Vilanova i la Geltrú és una de les tres ciutats europees que serà laboratori del projecte SCORE de millora de la resiliència de les ciutats costaneres davant dels efectes del canvi climàtic.

La iniciativa europea SCORE (Smart Control Of the climate Resilience in European coastal cities), desenvoluparà a VNG un laboratori que recollirà dades, les analitzarà i proposarà estratègies per a resoldre efectes de fenòmens com l’augment del nivell del mar i els esdeveniments meteorològics extrems.

Es tracta d’un projecte totalment alineat amb les polítiques i els compromisos de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú que ja l’any 2018 va aprovar el Pla d’adaptació al canvi climàtic i aquest projecte s’hi adiu totalment.

El projecte té una durada de quatre anys i començarà el segon trimestre del 2021. Hi participen 28 socis (institucions, centres de recerca i universitats) representant a 10 ciutats europees, amb una dotació global de 10 milions d’euros. Vilanova i la Geltrú té assignats 175.000 €.

La regidora de Medi Ambient, Marta Jofra, explica que “es tracta de millorar la sostenibilitat i l’adaptació de Vilanova al canvi climàtic, un fenomen que ja estem notant, que ja és una realitat”.

El laboratori vilanoví (CCLL, Coastal City Living Lab) treballarà en projectes com la rehabilitació de l’ecosistema dunar, la recuperació de vegetació de platja, la implementació de litorals i àrees marines protegides, en les zones urbanes verdes, zones de retenció d’aigua, i en canvis d’ús del sòl per reduir impactes del canvi climàtic i afavorir la resistència climàtica.

“En aquesta xarxa” explica  Marta Jofra, “ciutats com la nostra participen juntament amb centres de recerca i empreses en el desenvolupament d’aquestes tecnologies. En el cas de Vilanova serem una de les ciutats innovadores capdavanteres en la implantació”.

La regidora recorda que “en els últims anys ja hem vist que els fenòmens meteorològics extrems afecten especialment ciutats com la nostra. Quan hem tingut temporals hem vist com les platges es ressenten d’aquests fenòmens”.

La Diputació de Barcelona i l’empresa ENT són els socis del projecte vilanoví. A banda de Vilanova i la Geltrú, les ciutats europees que formen part del programa SCORE són Sligo i Dublin (Irlanda), Lisboa (Portugal),  Massa (Itàlia), Koper (Eslovènia), Bilbao i Alacant (Espanya), Gdansk (Polònia) i Samsun (Turquia).

Comparteix